We kijken elk jaar weer uit naar vakanties en weekendjes weg en het liefst gaan we er dan op uit! Maar wist je dat dit precies de momenten zijn dat de meeste woninginbraken plaats vinden? Het is zelfs zo dat 7 van de 10 inbraken plaatsvinden als er niemand thuis is…
Volgens informatie van het ministerie van Binnenlandse Zaken waren er tot nu toe in 2020 maar liefst 31,9% minder woninginbraken en dat heeft een verklaarbare reden: COVID-19. Iedereen was maandenlang niet of amper van huis af.
De algehele lockdown is inmiddels voorbij en dus is het goed om te weten wat je zelf allemaal kunt doen om een woninginbraak te voorkomen. Hieronder lees je 11 praktische tips. Doe er je voordeel mee als je één nacht of langere tijd van huis gaat.
Inhoudsopgave
Veiligheid bij afwezigheid: 11 manieren om woninginbraken tegen te gaan
Er zijn diverse geavanceerde systemen op de markt te verkrijgen, die je helpen om je huis of appartement te bewaken en controleren. Vandaag bespreken we echter een aantal zaken die je zelf kunt ondernemen om het binnen dringen van je woning te ontmoedigen.
Niet alleen als je in Barcelona woont, maar ook als je in vakantieaccommodatie verblijft, is het goed om onderstaande lijst eens door te nemen. Ook dan kun je ervoor zorgen dat er niet tijdens je afwezigheid ingebroken wordt.
1. Sluit alle ramen en deuren voordat je op pad gaat
Hoewel dit natuurlijk een “open deur” is, gaat het hier wel om één van de belangrijkste maatregelen als het gaat om veiligheid tijdens je verblijf. Check voordat je naar buiten gaat en de deur achter je dicht doet, of alle ramen en (balkon)deuren dicht en op slot zijn.
Soms zijn er toegangen naar gedeelde ruimten (balkon of garage) of binnentuinen. Ook dit zijn voor dieven de aangewezen plekken om in te breken in een woning.
2. Maak raambekleding niet helemaal dicht
Je wilt het inbrekers moeilijk maken en dus wil je het idee wekken dat er iemand thuis is. Als je alles potdicht maakt, is de kans groter dat men weet dat er – voor langere tijd – niemand aanwezig is. Laat je de raambekleding een klein stukje open en is er ’s avonds licht aan, dan is de kans lager dat je woning de aandacht van ongenodigde gasten trekt.
3. Laat de deurbel aan
Sommige mensen maken de deurbel los, zodat er tijdens hun afwezigheid niet aangebeld kan worden. De politie raadt echter aan dit niet te doen. Voor veel inbrekers is de namelijk dé manier om te controleren of er niemand in het huis aanwezig is. Gaat de bel niet, dan nemen ze al snel aan dat er niemand thuis is.
4. Praat alleen over je afwezigheid met mensen die je vertrouwt
Ook al ben je blij dat je op vakantie gaat, hang het niet aan de grote klok en zet je vakantiekiekjes vooral niet tijdens je afwezigheid op Facebook of andere social media kanalen. Je maakt het inbrekers zo wel heel makkelijk om hun volgende locatie uit te kiezen.
5. Vroege vogels
Als je dan toch je woning wilt verlaten en je kunt zelf het moment kiezen, ga dan zo vroeg mogelijk op pad. Op deze manier is de kans dat je gezien wordt het kleinst. En hoe minder een inbreker weet van je afwezigheid, hoe beter.
6. Alsof er gewoon iemand thuis is
Dit is een van de meest effectieve manieren die afschrikken. Zoals al eerder gezegd, zal een inbreker je woning overslaan als hij merkt dat er iemand thuis is. Heb je geen tijdschakelaar om op verschillende dagen en tijdstippen lampen aan te laten gaan? Kijk dan of iemand die je vertrouwt dit voor je wil doen. Hij of zij kan dan ook de brievenbus leeg halen of iets van geluid (tv, radio) aanzetten.
7. Een goede buur…
Buren kunnen een belangrijke rol spelen bij de veiligheid van de buurt tijdens vakanties. Het is dan ook prettig om je buren te kennen, want ze kunnen nog wel eens behulpzaam zijn. Als er iets vreemd is, kunnen zij de politie op de hoogte brengen. En er is niets dat dieven meer afschrikt dan een politieauto die door de straat rijdt…
8. Berg waardevolle spullen veilig op
De perfecte buit voor een dief is de kleine en gemakkelijk buit. Dus alles van waarde dat snel ontvreemd kan worden, is de moeite waard voor ze. Houd wat voor jou van waarde is dan ook goed opgeborgen. Dit kan in huis een kluisje zijn, maar ook tijdens je vakantie zijn er speciale plekken waar je je spullen kunt opslaan.
9. Weet wat je bezit
Autoriteiten bevelen aan goed in de gaten te hebben wat je eigenlijk allemaal bezit. Een inventarisatie van al je spullen is dan handig. Het lijkt misschien wat overdreven, maar eigenlijk is dit de enige manier waarop je precies weet wat je in huis hebt. Elektronica, cash, sieraden, kunst… Maak een lijst met alles van waarde en noteer ook de kenmerken, het merk en het serienummer. Met foto’s maak je de inventarisatie helemaal compleet!
10. Beveiligingssysteem (laten) installeren
Je kunt altijd een goed beveiligingssysteem met diverse elementen laten instaleren, zoals bijvoorbeeld een alarm, gepantserde deuren en kettingsloten. Ook kun je een bedrijf inschakelen om via Domotica aanwezige lampen op de timer te zetten. Vaak heb je per seizoen (met het opkomen en ondergaan van de zon) een bepaalde setting tijdens je aanwezigheid. Die kun je aanhouden, of een vakantiesetting laten programmeren, met als extraatje geluiden van een blaffende hond als er iemand aanbelt.
11. Extra setje sleutels
Alleen in de film leggen ze nog een sleutel onder de mat, in het echte leven is dat helaas geen goed idee. Zorg er dan ook voor dat je een extra setje sleutels bij familie of vrienden achterlaat. Zo is er altijd iemand die naar binnen kan, mocht dat nodig zijn.
Wat te doen bij een woninginbraak?
Als er toch bij je is ingebroken, is het belangrijk om te weten wat je moet doen nadat je dit hebt ontdekt. Het lijkt voor de hand liggend, maar soms kun je niet meer helder nadenken wanneer iemand in je huis is geweest. En het is goed om geen fouten in het proces te maken.
Waar moet je aan denken als er ingebroken is in je woning of appartement:
- Ga allereerst naar het politiebureau om aangifte te doen. Dit is een zeer belangrijk stap, hoewel het niet verplicht is. Zodra je aangifte hebt gedaan, kan de politie de zaak gaan onderzoeken. Je hebt dan een grotere kans om nog spullen terug te krijgen. Tevens eist de verzekeringsmaatschappij dit om een schadevergoeding te kunnen eisen.
- Je kunt de aangifte bij elk politiebureau van de Mossos d’Esquadra doen.
- Hoewel je dit het beste zo snel kunt doen, is er geen tijdslimiet waarbinnen dit moet gebeuren.
- Vergeet niet identificatie mee te nemen (NIE, paspoort of rijbewijs).
- Zorg dat je facturen hebt van de waardevolle spullen die ontvreemd zijn. Zo kun je bewijzen wat er precies weg is.
- Als je de dief hebt gezien, geef dan zoveel mogelijk details door.
- Bekijk de omgeving van de woninginbraak. Wellicht zijn er beveiligingscamera’s in de buurt, zoals bijvoorbeeld bij geldautomaten of winkels. Er kan meer informatie beschikbaar zijn dan je van te voren wellicht denkt.
- Het is je eigen huis, maar bij een woninginbraak kun je beter niks aanraken, totdat de politie eventuele bewijzen heeft kunnen veilig stellen.
Ingebroken in huis of appartement en geen verzekering
Om iets terug te kunnen claimen na inbraak, heb je een verzekering nodig. Soms denk je dat je wel even zonder kunt, maar het levert je een hoop stress en slapeloze nachten op, als er net in die periode iets vervelends gebeurt. Een goede verzekering bespaart je dus een hoop ellende.
Heb je echter geen verzekering, volg dan alsnog de hierboven vermelde stappen. Je kunt dan geen vergoeding bij een verzekering claimen, maar je kunt wel hopen dat de politie wat van de gestolen items terug vindt. Er zijn geen garanties, maar het komt wel eens voor.
Heb je een koophuis of huur je woonruimte? Denk dan toch altijd aan een goede verzekering. Lees de kleine lettertjes altijd goed om er zeker van te zijn dat het de juiste verzekering voor jou, je budget en jouw eigendom is.
Gebruikte bronnen:
- https://www.lavanguardia.com/seguros/20190801/463800947601/robos-vacaciones-seguridad-casa-vacia-seguro-del-hogar-multirriesgo-del-hogar-fiatc-seguros-robos-con-violencia.html
- https://ajuntament.barcelona.cat/guardiaurbana/ca/com-evitar-robatoris/a-casa
- https://www.elperiodico.com/es/sociedad/20190301/10-consejos-para-las-victimas-de-un-robo-7332268
- https://estadisticasdecriminalidad.ses.mir.es/publico/portalestadistico/