Als je op jezelf wilt gaan wonen of voor het eerst langer in Barcelona komt wonen, kun je overwegen om een appartement met iemand anders te delen.
Je ziet dit veel in Barcelona, aangezien het voor een flink aantal jongeren en studenten moeilijk is om de huur van een eigen appartement op te hoesten. Met het delen van woonruimte deel je dus ook meteen de kosten van het appartement. Een flat in Barcelona huren en met anderen delen, is dan ook helemaal nog niet zo’n slecht idee.
Inhoudsopgave
Woonruimte delen in Barcelona: van 32 dagen tot 12 maanden
Wellicht heb je al vernomen van de mogelijkheid tot tijdelijke huur in Barcelona. Maandelijks huren betekent dat je tot maximaal een jaar een appartement kunt huren.
Zoek een appartement in Barcelona
Veel studenten en jongeren die graag in Barcelona willen wonen, overwegen om een appartement met anderen te delen. Het heeft namelijk een aantal voordelen:
- De appartementen zijn gemeubileerd, voorzien van decoraties en apparatuur. Vanaf dag een voel je je meteen thuis.
- Ze liggen in het centrum van de stad en daarom zijn er goede verbingingen met het openbaar vervoer. Je zit dicht bij de belangrijkste voorzieningen.
- Veel appartementen zijn zo ingedeeld, dat je ze makkelijk kunt delen met andren. Er zijn meerdere slaapkamers, je hebt vaak een eigen badkamer en er is genoeg ruimte, dus je hebt niet het gevoel op elkaars lip te zitten.
- Contracten zijn flexibel en worden aan de persoonlijke behoeften van iedere huurder aangepast.
Het delen van een appartement is een ervaring op zich en er zijn leuke en natuurlijk minder leuke aspecten. Hoe dan ook, we hebben hieronder een aantal tips voor je verzameld waarmee je rekening kunt houden als je van plan bent om een appartement in Barcelona te delen.
Tips voor het delen van woonruimte in Barcelona
Veel mensen vinden het leuk om een tijdje woonruimte te delen, want naast alleen het ontmoeten van nieuwe mensen, leer je ook samen te leven met anderen. Kun je je voorstellen hoeveel grappige verhalen je aan deze periode zult overhouden?
Om de samenwoonervaring echter voor iedereen even leuk te houden, zijn er zaken waar je je van te voren op kunt voorbereiden. We noemen er 11.
1. Kies geschikte huisgenoten
Het is de eerste en meteen de belangrijkste stap. Het is makkelijk om je bij deze keuze te baseren op de eerste indruk, maar die zegt lang niet alles. Het kiezen van een fijne huisgenoot kan ellende in de toekomst voorkomen.
Waar je op kunt letten bij de selectie van een huisgenoot: gewoonten, tijden van studie of werk, of iemand huisdieren heeft, maar ook wat hobby’s zijn. Uiteindelijk zul je best wat tijd met elkaar doorbrengen en dus kan die maar beter goed zijn.
2. Tijd en hobby samen delen
Heb je een nieuwe huisgenoot gekozen? Neem dan de tijd om elkaar te leren kennen. Dit kan zowel binnenshuis als buiten de deur zijn. Ga bijvoorbeeld eens in de week op een vaste dag samen ergens lunchen, of start met je nieuwe huisgenoot een nieuwe serie op Netflix.
3. Heb respect voor elkaar
Iedereen hoort empathisch vermogen te hebben, niet alleen als je woonruimte deelt. Vaak ga je je irriteren aan anderen en denk je misschien dat iemand iets met opzet doet, maar niets is minder waar.
Er kan vanalles zijn dat je aan iemand stoort, maar probeer je altijd in iemands schoenen te verplaatsen. En soms is het goed om eens te doen waar de ander zin in heeft. Als dat lukt, zul je allebei meer van het samenwonen kunnen genieten.
4. Essentieel: opruimen en schoonmaken
Een goed huisgenoot ruimt alles achter zich op. Heb je iets gebruikt of geknoeid, dan maak je het schoon. Dit is een van de belangrijkste eigenschappen tijdens het delen van een appartement, want hiermee voorkom je irritaties en ruzies.
Om niet elke week in discussie te gaan over wie wat precies zou doen, maak je een schema met vaste taakverdeling. Zo draagt iederen zijn steentje bij om in een schoon en opgeruimd appartement te leven.
Gerelateerd artikel: Hoe je woning ontsmetten tijdens Covid-19?
5. Effe checken voordat je bezoek uitnodigt
We vinden het allemaal fijn als er vrienden of familie langs komt, maar soms komt een dag of tijdstip met de overige huisgenoten niet goed uit. Het is daarom belangrijk om afspraken te maken over mogelijk bezoek en houd rekening met elkaar als er bezoek in huis is.
6. Communiceren
Als er iets niet prettig is aan het samenleven in een appartement met iemand, dan moet je hierover praten. Eerlijkheid duurt inmiddels het langst! Het kan om hele kleine dingen gaan, maar als je het uitspreekt en deelt met de ander, kunnen irritaties makkelijk worden voorkomen.
7. Geniet van de ervaring zelf
Natuurlijk moet je rekening houden met alle bovenstaande aspecten, maar vergeet tussendoor ook niet te genieten van het delen van een appartement in Barcelona. Het is en blijft een unieke ervaring.
Veel mensen die hebben samengewoond houden de rest van hun leven contact. Het wordt een tweede familie, die er voor je klaar staat op momenten die er echt toe doen.
8. Jouw kamer is jouw eigen zone
Hoewel het prima met je huisgenoten naar je zin kunt hebben in de woonkamer, is het ook belangrijk om aandacht aan je eigen plek in huis te besteden.
Uiteindelijk is dit de ruimte waar je de meeste tijd zult doorbrengen en dus mag het aan de volgende zaken niet ontbreken: een aangename en warme kamer, persoonlijk door jou ingericht, voldoende vierkante meters, waar je heerlijk kunt ontspannen en je terug kunt trekken, enz.
9. Je eigen plekje vinden in gemeenschappelijke ruimtes
Bij het delen van woonruimte heb je ook te maken met gezamenlijke ruimten. In deze ruimten heb je ook je eigen plek voor spullen nodig, denk aan: plek aan de kapstok, een lade in de keuken en een plank in koelkast, een gedeelte van de badkamer waar jouw spullen kunnen liggen, enz.
10. Op kosten besparen bij appartement delen
“Wie deelt, leeft voort”, werd vroeger vaak gezegd en niets is minder waar, want als je woonruimte deelt, deel je veel meer dan alleen de ruimte.
Een appartement delen kan helpen om kosten te besparen. Zo kunnen alle huisgenoten bijdragen om de uitgaven te beperken en rekeningen niet op te laten lopen.
Je kunt bijvoorbeeld samen de was doen om op kosten van water en elektriciteit te besparen. Stel samen de thermostaat in voor de verwarming of de airconditioning, zodat er altijd een prettige temperatuur in huis is. (Hiermee voorkom je ook dat elke huisgenoot een extra apparaat ter verwarming of koeling in zijn kamer plaatst.) Je kunt zelfs samen de grote boodschappen doen, als het gaat om toiletpapier, water, schoonmaakproducten, enz.
11. Veiligheid in huis
Tot slot verdient veiligheid in huis exta aandacht. Veel appartementen die via ShBarcelona verhuurd worden, hebben een veiligheidsalarm en een gepantserde deur. Het kan echter ook zo zijn dat je in een appartement terecht komt waar dit niet is.
Zorg er altijd voor dat bij vertrek alle ramen en deuren dicht en – indien mogelijk – op slot zijn. Draai kranen goed dicht, zodat ze niet blijven druppelen en doe alle lichten en de verwarming uit.
Met deze 11 tips staat je niets meer in de weg om van je gedeelde woonruimte in Barcelona te genieten!
Heb je al eens een appartement met iemand gedeeld?
Laat je tips hieronder bij het commentaar achter!