In 1895 was Barcelona gastheer voor de eerste filmtentoonstelling van Spanje. Hierdoor kreeg de filmindustrie ineens een plaats in het Spaanse leven. En in de twintig jaren die volgden, werd Barcelona het centrum van de groeiende Spaanse filmwereld, totdat de Spaanse burgeroorlog uitbrak.
Na de oorlog groeiden de theaters en bioscopen verder in aantal, ook al was er soms sprake van censuur.
Sommige filmhuizen van vroeger bestaan nog steeds en ShBarcelona heeft er een aantal voor je op een rijtje gezet, waar de nostalgische filmfanaten onder ons films van decennia geleden kunnen zien. Ook voor de hedendaagse filmliefhebber is het de moeite waard om de filmprogrammering te bekijken.
Gerelateerd artikel: De theaters aan de Avinguda del Paral·lel
Inhoudsopgave
Barcelona’s bijzondere filmhuizen
Cinemes Méliès
Dit filmhuis is genoemd naar de vader van de internationale filmwereld: de Fransman George Méliès. Cinemes Méliès opende haar deuren voor het eerst in 1996. Vandaag de dag laat het filmhuis nog steeds klassieke films van decennia geleden zien.
Het filmhuis is opgericht door schrijver, regisseur, filmcriticus en historicus Carles Balagué i Mazón. Hij had eerder al aan het hoofd gestaan van het College van Filmregisseurs van Catalonië.
In 2011 werd het theater helaas flink beschadigd door een brand. Maar na reparatie- en herstelwerkzaamheden werd het theater zelfs toevoegd aan het International Confederation of Cinemas of Art and Essay (het CICAE) en het Europa Cinemas Network.
Het is een traditioneel theater dat gebouwd is in de oude architectuur van Barcelona en ze laten zowel nieuwe films als films uit het verleden zien.
Locatie: Carrer de Villarroel 102 (in de wijk l’Antiga Esquerra de l’Eixample)
Cines Verdi
De geschiedenis van Cines Verdi gaat helemaal terug tot eind jaren ’20, toen de vorige eigenaar – Ateneo Cine Lounge – er voor het eerst films draaide. In 1983 werd het pand nieuw leven ingeblazen en groeide het van een bioscoop met één scherm naar een bioscoop met vijf filmzalen.
Het past echter niet helemaal in de commerciële wereld van sommige bioscopen en daarom is het nu het toneel van alle soorten films. Samen met Cines Méliès hebben ze een onafhankelijk theaterplatform gevormd.
Nog een extraatje: wie de “Amics del Verdi” kaart koopt (Vrienden van Verdi) krijgt veel voordelen, zoals korting op de entreekaartjes, exclusieve voorvertoningen en gratis toegang tot speciale evenementen. Deze kaart kost €30,- per jaar.
Locatie: Carrer de Verdi 32 (in de wijk Vila de Gracia)
Cinema Maldà
De bioscoop Cinema Maldà ligt in de Palau Maldà – een 17de eeuwse residentie waar de aristocraat Baron de Malda met zijn familie ooit woonde – en werd opgericht in 1945.
Salvador de Vilallonga de Càrcer was de zevende Baron de Malda in 1945 en hij werd een plaatselijke filantroop door zijn steun aan de kunsten, waaronder films.
Hij besloot het paleis te veranderen in een complex met meerdere vertrekken, zodat er kunstexposities en concerten plaats konden vinden en films afgespeeld konden worden.
En dit theater bestaat tot op de dag van vandaag. Het is voor korte tijd gesloten geweest, maar sinds de heropening kun je hier weer 35 mm films kijken. (dus niks digitaals!)
Locatie: Carrer del Pi 5 (in de wijk Gotic)
Gerelateerd artikel: Barcelona: wat wel en wat vooral niet te doen
Filmoteca de Catalunya
De Filmoteca de Catalunya is – zoals de naam al zegt – de regionale bibliotheek voor historische films. Het huidige hoofdkwartier werd geopend in 2012, maar het archief is voor het eerst geopend in 1963.
Het bestond toen uit de Spaanse sector van de filmcatalogus (oorspronkelijk zo’n 23.500 films, maar daar komt dus steeds meer bij), voordat deze overgebracht werd naar het systeem voor de regio zelf in 1981.
Vandaag vertoont men er speciale films in het gebouw, het promoot Catalaanse films en het werkt dagelijks aan het repareren van beschadigde filmopnames in het Centre de Conservació i Restauració (centrum voor behoud en restauratie).
Er is een collectie van filmcamera’s uit de jaren ’20 die het overleefd hebben, er zijn 170.000 filmspoelen (inclusief historische materiaal van de Burgeroorlog) en meer dan 40.000 documenten, zoals filmvergunningen, draaiboeken en foto’s van filmlocaties tijdens opnames.
In 2013 werd er in de Filmoteca het jaarlijkse Internationale Congres van het International Federation of Film Archives gehouden. Dit werd bijgewoond door meer dan 300 leden uit meer dan 60 landen.
Locatie: Plaça de Salvador Seguí 1 – 9 (in de wijk Raval)
Barcelona neemt haar cinefilie heel serieus door haar historische theaters te behouden en haar films af te spelen zoals ze oorspronkelijk bedoeld zijn. Haar enorme historische archief en haar onafhankelijke, kleine theaters vertellen allen een deel van de geschiedenis van de Spaanse film. En in een stad die bol staat van de geschiedenis, is er dus ook op filmgebied veel te ontdekken.
*Hoofdfoto door Free-Photos via Pixabay
Waar ga jij graag naar de film?