blog shbarcelona català   blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Alles over appartementen huren

Wat is de maximale huur die ik met mijn inkomen kan betalen?

dame zit op grond aan laptop
Geschreven door Daniella

Wanneer je op jezelf gaat wonen, is een woning huren meestal de beste optie. En of je nu alleen of samen met iemand gaat wonen, het blijft belangrijk om te weten hoeveel huur je kunt betalen. Het draait er met andere woorden om welk minimumsalaris er binnen moet komen om een plek te kunnen huren.

Na het lezen van dit artikel hopen we dat je weet welke huur (en dus welk appartement of huis) je je kunt veroorloven op basis van je inkomen.

Voordat je meteen je rekenmachine erbij pakt, verzamel je eerst nog het volgende:

  • Een overzicht van je maandelijkse inkomsten
  • Een overzicht van je maandelijkse uitgaven (exclusief de huur)

Op deze manier kun je gaan bekijken wat er mogelijk is als het om huren gaat.

We beginnen vandaag met het opstellen van een lijst van al je maandelijkse uitgaven waar je rekening mee moet houden bij een huurwoning. Daarna kun je zelf aan de slag.

  • appartementen in Barcelona

 

Overzicht van maandelijkse woonkosten

Wat je maandelijkse uitgaven zijn, hangt sterk af van waar je elke maand verantwoordelijk voor bent. Als je bijvoorbeeld huisdieren hebt, moet je natuurlijk ook het eten, de dierenarts en speeltjes meetellen.

Hieronder geven we je een overzicht van maandelijkse kosten die je een idee geven als je op jezelf gaat wonen. Je kunt er dan je eigen overzicht van maken.

dame zit op bed met hond en laptop

Foto via Pexels

Tip 💡
Bewaar al je bonnetjes van de afgelopen paar weken en verzamel gegevens over andere uitgaven (die bijvoorbeeld rechtstreeks van je rekening afgeschreven worden). Je weet dan precies hoeveel geld eruit gaat. Noteer alles, want zelfs die koffie die je onderweg pakt telt mee!

Begin je overzicht met de volgende type kosten:

  • Vervoer (je abonnement op het openbaar vervoer of kosten die je maakt om te tanken)
  • Rekening van gas, water en licht
  • Lokale belastingen
  • Eten, drinken en producten voor lichaamsverzorging
  • Telefoon en internet
  • Verzekeringen
  • Kinderen
  • Huisdieren
  • Abonnement bij de sportschool
  • Collegegeld of kosten die je maakt voor andere activiteiten
  • Kleding en uiterlijke verzorging
  • Vrije tijd (restaurant, concert, theater, bioscoop, et cetera)
  • Huis en interieur (meubilair, decoraties, planten)
  • Vakanties

Schat in wat een redelijk (en ook realistisch) bedrag is voor elk van deze kostenposten. Nu dit overzicht verzameld en min of meer helder is, wordt het tijd om wat vuistregels en formules toe te passen die je helpen om te bepalen hoeveel huur je zou kunnen betalen.

dame zit aan houten tafel met laptop

Foto via Pexels

3 Vuistregels om je maximale huur te berekenen

De 30% regel (of 35%)

Over het algemeen genomen kun je er rekening mee houden dat maximaal 30% van je maandinkomen aan huur besteed kan worden en hier wordt al jaren vanuit gegaan. (Alle overige kosten worden dus nog niet meegeteld.)

In de praktijk betekent dit het volgende: bij een salaris van 1500 euro in de maand, mag een woning je niet meer dan 450 euro kosten. Gezien de huidige prijzen op de woningmarkt klinkt dit onhaalbaar, al zeggen we het zelf.

Volgens onderzoek van Banco de España (uit 2020) wordt er echter al gesproken over maximaal 35% van je inkomsten per maand. Dus bij datzelfde salaris van 1500 euro zit je nu op een maximale huur van 525 euro per maand.

De grens van 40 keer

Laten we een andere strategie proberen. Deze vuistregel gaat ervan uit dat je totale jaarsalaris minimaal 40x de huurprijs moet bedragen.

Als we hetzelfde voorbeeld als in de vorige paragraaf hanteren – en werkelijk een appartement met een huurbedrag van 525 euro kunnen vinden – zou je per jaar dus minimaal 21.000 euro moeten verdienen.

De 50-30-20 regel

De laatste vuistregel die we met je delen, gaat werkelijk in op het opsplitsen van je budget (maandelijks of jaarlijks) om alle uitgaven te kunnen doen. Elk percentage gaat naar een andere soort uitgave, namelijk:

  • 50% van je maandinkomen: vaste lasten (huur, rekeningen, verzekerigen en dergelijke)
  • 30% van je maandsalaris: uitgaven die je zelf mag bepalen (zoals voor vrije tijd)
  • 20% van je maandelijkse inkomsten: voor sparen of beleggen

Als we weer hetzelfde voorbeeld pakken van een maandsalaris van 1500 euro, dan ziet het er bij deze rekenregel als volgt uit:

  • 750 euro mag je dan rekenen voor vaste kosten
  • 450 euro reserveer je voor persoonlijke uitgaven
  • 300 euro gaat naar een spaarpotje

Zoals je ziet, is deze rekenregel het meest flexibel van allemaal. Je beslist op deze manier zelf welke uitgaven voor jou het meest belangrijk zijn en welke niet. Daarbinnen kun je ook nog geld reserveren om aan de kant te zetten voor later of noodgevallen.

hoeveel huur kan ik volgens mijn salarisstrook betalen? calculator

Foto via Pexels

Zoek je nog woonruimte in Barcelona? Je vindt het hier

Dus hoeveel mag je voor huur rekenen?

Nu je hebt kunnen ontdekken welke maandelijkse kosten er allemaal komen kijken bij een eigen stekkie, weet je ook hoeveel huur je maximaal zou kunnen betalen.

Je hebt kunnen zien dat er drie verschillende strategieën zijn om het huurbedrag te berekenen en wat al duidelijk is, is dat geen enkele strategie of vuistregel 100% overeenkomst met de woningmarktsituatie zoals die in sommige grote steden is.

Er zijn steeds meer acties ontplooid om de huursector te reguleren, maar de verhouding tussen het salaris dat je verdient en de huurprijzen die gelden, is lang nog niet in overeenstemming met elkaar. 

Waar het op neer komt, is dat je zelf vooral inzichtelijk moet krijgen welke inkomsten en uitgaven je hebt (vast en variabel) en dat je het beste zo vroeg mogelijk met sparen voor het opvangen van onvoorziene uitgaven kunt beginnen.

Als laatste gaat het ook nog om prioriteiten stellen. Sommige mensen gaan liever iets goedkoper en soberder wonen, zodat ze meer geld overhouden om in het weekend een filmpje te pakken of lekker uiteten te kunnen gaan. 

Anderen betalen weer liever meer voor een woning die iets ruimer is of in een betere buurt ligt. Dan kun je namelijk besparen op de kosten voor openbaar vervoer en in een wat ruimer appartement is het ook fijner om je vrije uurtjes door te brengen.

Zoek jij nog een appartement in Barcelona? Aarzel niet en maak gebruik van het enthousiaste makelaarsteam van ShBarcelona.

Ontdek ShBarcelona

Welke vuistregel vind jij het meest handig of realistisch?
Zijn er volgens jou nog andere manieren om erachter te komen
wat je maximaal aan huur zou kunnen betalen?

Over de auteur

Daniella

Daniella schrijft, vertaalt en geniet van Barcelona.

Laat een reactie achter