blog shbarcelona català   blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Catalaanse gewoonten en tradities

Vier Sacramentsdag in Barcelona

Geschreven door Daniella

Sacramentsdag is een christelijk feest dat plaatsvindt op de elfde dag na Pinksteren. In Barcelona wordt Sacramentsdag op een zeer merkwaardige manier gevierd en daarnaast is het een feestdag vol met historie. Vandaag zal dit artikel van ShBarcelona je meer vertellen over deze leuke viering. Beleef de volgende Sacramentsdag –  op donderdag 20 juni 2019 – door de straten van de Gotische wijk van de Catalaanse hoofdstad een bezoek te brengen.

Gerelateerd artikel: Geniet van San Juan 2019 in Barcelona

Geniet mee van Sacramentsdag in Barcelona

Sacramentsdag wordt al eeuwenlang in Barcelona gevierd. Het is een traditie die meer dan zeshonderd jaar terug gaat in de geschiedenis van de stad. Op deze dag worden de meest representatieve culturele figuren uit de Catalaanse hoofdstad vertegenwoordigd in een processie. Overigens is deze manier van vieren jaren later ook overgenomen door veel andere steden in het land. De Sacramentsdag-processie is een religieuze, feestelijke en populaire festiviteit. Het is opgesplitst in twee delen: de vrolijke optocht, die georganiseerd wordt door de gemeente en waar karakteristieke figuren uit de geschiedenis van Barcelona aan deelnemen, onder begeleiding van muzikale gezelschappen en traditionele dansen; en de mythische processie, die georganiseerd wordt door het Kapittel van de Kathedraal. Een tijdje vooraf aan deze dag worden de feestelijke beelden tentoongesteld in het gemeentehuis, gelegen aan de Plaça de Sant Jaume. De daaropvolgende zondag verplaatst de feestelijke optocht zich om zeven uur ‘s avonds van Plaça de Sant Jaume, via Carrer de Bisbe, terwijl de aartsbisschop van Barcelona in de kathedraal aan Pla de la Seu zijn mis uitvoert.

Gerelateerd artikel: Allergische reacties door bomen in Barcelona

Er zijn meer uitingen van deze populaire feestdag, zoals L’ou com balla (of Het ei dat danst in het Nederlands), dat ook op het programma van dit evenement staat. L’ou com balla is een traditie die alleen in Barcelona te vinden is en dit gebeurt al sinds 1440. De bijzondere gebeurtenis vindt plaats in het klooster van de kathedraal en het heeft ook invloed gehad op andere plaatsen in Barcelona en zelfs nabijgelegen steden. Het is een gebeurtenis die bestaat uit het laten “dansen” van een leeg ei op de waterstraal die uit de fontein van het klooster komt. Je ziet het ook op andere binnenplaatsen en in de tuinen van sommige instellingen en particuliere woningen. De fontein waar het ei op danst is versierd met bloemen en kersen. Deze specifieke viering heeft een onbekende oorsprong en het kan op verschillende manieren worden geïnterpreteerd. Blijkbaar is het ontstaan als vorm van vermaak tussen de bourgeoisie en de adel, om de tijd totdat de processie voorbij was te doden. Maar dat is slechts één mogelijke verklaring: een ode aan de lente en vruchtbaarheid, vertegenwoordigd door de waterstraal, is ook een mogelijke verklaring, maar ook is het goed mogelijk dat het ei of de kelk zelf – het opvangreservoir dat de waterstraal omringt –symbool kan staan voor de Eucharistie. En dat zou dan weer een andere reden voor de oorsprong van dit merkwaardige ritueel kunnen zijn.

*Hoofdfoto door Jordi Domenech i Arnau via Visualhunt

Heb jij het ei al zien dansen op de waterstraal? Wat vond je er van?

Over de auteur

Daniella

Daniella schrijft, vertaalt en geniet van Barcelona.

Laat een reactie achter