Tijdens koude winterdagen is er niks lekkerder dan in een warm huis thuiskomen. Een huis met een aangename temperatuur is noodzakelijk om er prettig te kunnen verblijven, vooral als je in een omgeving woont waar de temperaturen in de winter sterk dalen. Je kunt je huis op veel verschillende manieren verwarmen; van meer traditionele opties tot nieuwe alternatieven die veel duurzamer zijn en waarmee je op de lange termijn geld kunt besparen. Deze alternatieven vragen bij aanvang echter wel een grotere investering. Als je erover denkt om een nieuw systeem aan te schaffen om je huis te verwarmen, wil ShBarcelona via deze weg graag de soorten verwarming voor je huis toelichten.
Gerelateerd artikel: Tips om in januari rond te komen
Comfortabel huis, prettig thuis
De verschillende soorten verwarming hebben voor- en nadelen en afhankelijk van je behoeften kun je het ene of het andere prefereren. Verwarming op aardgas is een van de meest gebruikte soorten verwarming in steden. De installatie ervan vereist radiatoren en een ketel. De enige complicatie tijdens de installatie is het circuit van buizen dat moeten worden aangebracht in het pand. Deze dienen verbonden te zijn met de ketel, die heet water laat circuleren en de warmte aan de radiatoren afgeeft. Het belangrijkste nadeel is dat je grotere werkzaamheden hebt en dat vereist een hogere, initiële investering en goed onderhoud. Met ditzelfde systeem is er ook gasolie verwarming (stookolie of mazout), wat zeker een optie is als je in een kleiner dorp of op een afgelegen locatie woont, waar de aardgasvoorziening niet is aangelegd. De nadelen van dit systeem zijn, dat je de brandstof moet opslaan, waarvoor een grote tank nodig is en die periodiek moet worden gevuld. Stookolie genereert daarnaast veel afval en wordt daarom als een van de minst duurzame brandstoffen beschouwd.
Gerelateerd artikel: Appartement voorbereiden op verhuur
Een van de meest gebruikte verwarmingssystemen de laatste tijd is vloerverwarming. Het gaat om een buizenstelsel waar warm water doorheen loopt, nadat de buizen geïnstalleerd zijn in de vloer. De warmte verspreidt zich prettiger en gelijkmatiger door de kamer, dan bij verwarming op natuurlijk gas via radiatoren. Dit soort verwarming maakt een grotere besparing mogelijk op je tweemaandelijkse facturen, omdat het water circuleert bij een lagere temperatuur en de systemen waarin deze is geïnstalleerd in staat zijn om warmte efficiënter te genereren (via aardwarmte, condensatieboilers of solar). De belangrijkste nadelen ervan, zijn dat er flinke werkzaamheden vereist zijn voor de installatie en er daarmee ook hoge installatiekosten zijn. Verwarming door middel van een warmtepomp is hetzelfde als een airconditioner, maar dan omgekeerd. Via elektriciteit zet het koude lucht om in warmte. De voordelen zijn dat de installatie eenvoudig is, je interieur snel op temperatuur is en het een schoon systeem is. Het onderhoud is goedkoop en het kan hetzelfde apparaat zijn als de airconditioning in de zomer. Het belangrijkste nadeel is dat in zeer koud weer dit soort verwarming niet goed werkt, omdat gedurende de kou buiten het apparaat minder goede prestaties levert om warmte op te wekken. Bij een hoog verbruik hoort automatisch een hoge energierekening. Een ander verwarmingssysteem met eenvoudige installatie en onderhoud, is verwarming met elektrische convector radiatoren. Het is een schoon en zuiniger systeem. Het belangrijkste nadeel is wel dat je er veel meer nodig hebt om een groot huis te verwarmen en dan gaan automatisch de aanschaf- en verbruikskosten weer omhoog.
Voor wel verwarmingssysteem zou jij het liefste kiezen?