blog shbarcelona català   blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Vrije tijd en cultuur

Torre Glòries – de vroegere Torre Agbar

Geschreven door Jarron

Barcelona heeft bijzondere architectuur, zowel uit het verdere verleden als uit het nu. Een van de meest opvallende gebouwen – zeker als je in het donker met je vliegtuig aankomt – is de verlichte Torre Glòries, of zoals hij vroeger heette: Torre Agbar.

ShBarcelona vertelt je graag meer over dit bijzondere gebouw.

  • toeristische appartementen in barcelona

 

Wat je moet weten over Torre Agbar of Torre Glòries

Geschiedenis Torre Glòries

Misschien is het wel een van de meest iconische gebouwen van heel Barcelona: de Torre Glòries. Gesitueerd tussen Avinguida Diagonal en Carrer Badajoz en zeer dichtbij het Placa de les Glories Catalanes, prijkt deze achtendertig verdiepingen tellende wolkenkrabber.

torre glories in barcelona

Foto via Pixabay

De toren die werd ontworpen door de Fransman Jean Nouvel werd in juni 2005 in gebruik genomen door het Barcelonese waterleidingsbedrijf Aigües de Barcelona, hetzelfde bedrijf waar de toren in het begin zijn naam aan ontleent, Torre Agbar.

In Barcelona verblijven en Torre Glories gaan bekijken?

Waar staat Torre Glòries voor?

Volgens de architect is het gebouw met zijn opvallende cilindervorm die eindigt in een koepel, een representatie van een geiser die de lucht inschiet. Een metafoor die alleen maar kracht wordt bijgezet doordat het waterleidingsbedrijf van de stad erin is gevestigd.

Torre Glories Barcelona

Foto via Pixabay

Desalniettemin is de toren in de loop der jaren meermalen in verband gebracht met meer banale en seksuele voorwerpen. Zo noemde Nouvel zelf het ontwerp ooit in een interview een fallussymbool en heeft het 144 meter hoge gebouw onder de lokale bevolking onder andere de bijnaam zetpil en dildo gekregen.

Aangezien het gebouw zodra het donker wordt enkele uren wordt verlicht door vierenhalf duizend LED lampjes variërend tussen de kleuren blauw en roze, is de bijnaam disco dildo echter misschien nog het accuraatst. En toch in ieder geval het grappigst.

Gerelateerd artikel: Wat is Barcelona’s 22@ district?

Montserrat als inspiratie voor de Torre Agbar

Desalniettemin was het aanvankelijk het idee van de architect om Barcelona en haar omgeving te verwerken in het ontwerp van het gebouw. Zo was de Montserrat, een berg in de provincie Barcelona die enigszins aandoet als een buitenaardse planeet, een van de hoofdzakelijke inspiratiebronnen.

De puntige vorm van het gebouw zou de pieken van het gebergte moeten representeren waar eveneens de beschermheilige van de stad Barcelona is gehuisvest: de Zwarte Madonna van Montserrat.

montserrat bergketen in catalonie

Foto via Visualhunt

Tegelijkertijd moet de toren ook geassocieerd worden met de klokkentorens van de Sagrada Familia, tijdens het ontwerpen hield Nouvel er zelfs rekening mee dat vanaf de noord kant van de Torre Agbar een perfect uitzicht op de kerk van Gaudi werd behouden.

Een kleine knik naar de meester van de Catalaanse architectuur.

Gerelateerd Artikel: De Bunkers van El Carmel

Symbool van de stad

Ondanks dat de meningen over het gebouw en zijn al dan niet seksuele representaties sterk uiteenlopen, is de Torre Glòries in de loop der jaren een onlosmakelijk onderdeel geworden van Barcelona. Het behoort tot de skyline van de stad als de Eifeltoren tot die van Parijs.

torre glories in de verte

Foto via Pixabay

De Catalaanse televisiezender TV3 gebruikt de toren tegenwoordig zelfs als locatie om de eindejaar wisseling vandaan te verslaan. En disco dildo of niet, de lichtjes op de toren dragen hoe dan ook bij aan een prachtig plaatje zodra om twaalf uur het nieuwe jaar wordt ingeluid met een paar ton vuurwerk dat de lucht inschiet.

Tip: vanuit de hotels rondom Glòries heb je vaak het beste uitzicht op de Torre!

Paar nachtjes Barcelona boeken

Heb jij Torre Glòries al mooi op de foto gezet?
En had de Agbar toren toen de lichtjes aan of was het overdag?

Over de auteur

Jarron

Jarron Kamphorst studeerde Internationale Betrekkingen aan de Universitat Autònoma de Barcelona en is daarna nooit meer vertrokken uit de stad. Momenteel werkt hij als freelance journalist en schrijver.

Laat een reactie achter