Veel verhuurders maken zich zorgen om krakers. En dus vragen ze zich telkens weer af: Wordt mijn huis deze keer gekraakt als ik op vakantie ben?
Wanneer je na een lang weekend weg weer thuis komt en er zitten vreemden in je huis, is dat echt een groot drama. Dit artikel van ShBarcelona gaat over een aantal maatregelen die je kunt nemen om te voorkomen dat je huis gekraakt wordt en wat je kunt doen zodra het al gekraakt is.
Dienstverlening voor woningeigenaren in Barcelona
Inhoudsopgave
Hoe je kunt voorkomen dat je huis gekraakt wordt? Bewonen
Het is natuurlijk een veel te voor de hand liggen antwoord, maar de beste manier is toch je huis altijd bewoond te hebben. Als je appartement in Barcelona niet je vaste verblijfplaats is, kun je er voor kiezen om het bij je afwezigheid te verhuren. Dit kan op verschillende manieren, namelijk met contracten voor de lange termijn, voor de middellange termijn of – als je de juiste vergunningen hebt – als toeristische accommodatie voor korte termijn.
Zo voorkom je dat je appartement tussentijds leeg staat en hiermee hou je ongenode gasten weer buiten de deur. ShBarcelona kan je dan ook ondersteunen bij elke vorm van huur die je schikt. En om het juiste profiel bij jouw appartement te vinden, gaan we altijd zorgvuldig te werk. Zo wordt de achtergrond van een potentiële huurder grondig uitgepluisd, zoals bijvoorbeeld de financiële situatie, waaruit moet blijken of een huurder jouw appartement eigenlijk wel kan betalen.
Als het huis toch leeg is, laat het er dan wel bewoond uitzien
Dit is natuurlijk niks nieuws, maar het werkt wel! Als je wilt dat je huis met rust gelaten wordt tijdens je afwezigheid, laat het er dan in ieder geval uitzien alsof het bewoond wordt. Krakers kijken namelijk als eerste naar woningen die leeg staan en niet frequent gebruikt worden. Daarom zijn hier een aantal praktische zaken waarmee je niet de aandacht van krakers trekt:
- Zorg er voor dat er geen post in de brievenbus blijft zitten
- Doe raambekleding regelmatig open en dicht
- Laat licht branden als het donker wordt
- Geef planten op het balkon of terras water
- Houd de tuin netjes
- Woning regelmatig bezoeken: zelf of laten doen
Bovenstaande maatregelen kun je zelf treffen of door een ander uit laten voeren en zullen altijd effect blijven hebben. Als je buren hebt die je vertrouwd, kan dit een deel van je probleem al oplossen. Vind je deze materie interessant? Lees dan ook onze 11 tips om te voorkomen dat er bij je ingebroken wordt.
Extra maatregelen tegen krakers
Met behulp van nieuwe technologie kun je ook iets doen om vreemden buiten de deur te houden. Als huiseigenaar kun je investeren in allerlei innovaties, maar ook bestaande middelen om een krakers te weren. Voel je wel iets voor het extra beschermen van je appartement? Dan zijn hier een aantal mogelijkheden om het beschermingsniveau van je woning te verhogen.
1. Tralies voor je ramen
Alhoewel het niet altijd mooi is om te zien, zijn tralies wel effectief, zeker als je op de begane grond woont en toegang tot je appartement makkelijk te verkrijgen is. Deze klassieke maatregel vindt in Spanje nog steeds veel aftrek en werkt dan ook preventief tegen krakers.
2. Een slim slot
Deze digitale apparaatjes laten je deur alleen digitaal openen en op deze manier kan het slot niet worden geforceerd, zoals dat bij een traditioneel slot wel het geval is.
3. Speciale deuren tegen krakers
Er zijn tegenwoordig speciale deuren te verkrijgen die extra weerstand bij inbraak bieden en die voorkomen dat krakers makkelijk binnenkomen. Het gaat om speciale beplating van de deur en dit type deur kun je niet alleen kopen, maar ook huren.
4. Alarminstallatie die verbonden is met politie
Er zijn diverse mogelijkheden als je gaat kijken naar een alarminstallatie. Je hebt er die jou direct een signaal geven als er iets vreemds in huis gebeurt, maar je krijgt ook installaties die de politie waarschuwen. Andere alarminstallaties komen met 24/7 beveiligingsservice. Zodra het alarm af gaat, zal de beveiliging als eerste gaan controleren of er echt iets aan de hand is of niet.
Extra aandacht verdienen de alarmeringssystemen die de ruimte met een gas vullen zodra het door een vreemde betreden wordt. Er valt dan niks meer te zien. Een andere mogelijkheid bij het ongewenst betreden van een appartement is de pepperspray die gebruikt wordt. Dit zijn twee vrij aggressieve maatregelen, maar ze zullen wel helpen om dieven af te schrikken.
5. Beveiligingscamera’s
Een perfecte oplossing die een eigenaar vaak gerust stelt is de beveiligingscamera die op de telefoon een waarschuwing geeft. Zodra er iets vreemds in huis gebeurt, krijg je op je telefoon een signaal en kun je via beeld zien wat er aan de hand is. Je kunt dan live meekijken met wat er in jouw eigen huis gebeurt.
6. Domotica in huis
Je hoeft niet altijd thuis te zijn om het licht aan te doen of gordijnen te sluiten. Je hebt namelijk technologische snufjes die dit op afstand voor je kunnen doen. Als je daarnaast ook nog beveiligingscamera’s toevoegt, kun je tussendoor altijd makkelijk en snel checken hoe het thuis is.
7. Kopieën van belangrijke papieren elders bewaren
Zodra je aangifte van inbraak wilt gaan doen, heb je de papieren van je verzekering nodig. En dat is nou net waar krakers vaak als eerste naar op zoek gaan: alles wat waarde heeft. Daarom is het handig om een kopie van elk belangrijk document of contract op een andere locatie dan thuis te bewaren. Ook je telefoon of een kopie in je mailbox kan helpen.
Gerelateerd artikel: Wat is een smart home?
Maak kennis met ShBarcelona’s dienstverlening
Wat als krakers je huis zijn binnengedrongen?
De eerste 48 uur maken het verschil
Als je al ongenode gasten in huis hebt ontdekt, zijn de eerste 48 uur uitermate belangrijk! Dit is namelijk de tijd de je als woningeigenaar hebt om de politie erbij te betrekken, zonder juridische documenten.
Als het jouw hoofdverblijf is, heeft de politie namelijk het recht om krakers rechtmatig uit het pand te verwijderen, omdat het dan als woninginbraak gezien wordt.
Buren die vreemde geluiden vanuit je appartement horen komen, mogen ook de politie alarmeren. Als zij weten dat jij er niet bent, kan een eventuele inbraak op deze manier worden voorkomen.
Er zijn twee manieren om krakers daarna uit je pand te krijgen:
Een civiele procedure
Om deze weg te bewandelen start je een juridische zaak om het bezit van je eigen woning weer terug te claimen. Er wordt dan verzocht tot uitzetting of teruggave van het eigendom van de woning.
Een strafrechtelijke procedure
Deze procedure start je via de politie of via de lokale rechtbank. Je moet dan kunnen aangeven dat het appartement van jou is, inclusief de juiste documentatie. Dit kan een eigendomsakte zijn, maar ook een inschrijving van de gemeente, rekeningen van nuts-voorzieningen of een ander document dat jij in dat appartement verblijft.
Wat als je de 48 uur gepasseerd bent?
Zodra er twee dagen voorbij zijn, is het huis in principe van de krakers. Voor Nederlanders is dit vreemd, maar ze worden zelfs beschermd door de Spaanse grondwet. Daarom is het des te belangrijker je af te vragen hoe je je woonruimte beschermt tegen ongewenste indringers.
De stappen die volgen nadat je woning bezet is door vreemden, kunnen helaas tot wel twee jaar duren bij zowel een civiele als strafrechtelijke procedure.
Heb jij ooit last van krakers gehad?
Laat hieronder jouw verhaal of tips achter en deel dit bericht!
Geraadpleegde bronnen:
- https://confilegal.com/20200801-como-actuar-ante-una-ocupacion-de-la-vivienda-la-ley-y-los-juzgados-atascados-no-lo-ponen-facil-al-propietario/
- https://www.elperiodico.com/es/sociedad/20200824/denuncias-ocupas-jueces-dos-anos-pleitos-8085408
- https://www.20minutos.es/noticia/4330235/0/que-derechos-tienen-okupas-instalan-mi-casa/?autoref=true
- https://www.elindependiente.com/sociedad/2020/08/27/que-hacer-para-echar-a-un-okupa-de-tu-casa-en-menos-de-48-horas/