De beslissing om een huis te kopen is niet de meest eenvoudige. Gedurende het koopproces zijn er veel factoren die een rol spelen, zoals de prijs, de staat van het object en of de aankoop wel binnen het budget past.
Stel nu je hebt HET huis gevonden: het ligt in een wijk waar je altijd al wilde wonen, het is groot, je kunt het je veroorloven (financieel gezien) en je hoeft er niet veel aan te verbouwen. Het object blijkt echter wel in trek te zijn.
Wat kun je in zo’n geval doen? Als de verkoop door een makelaarskantoor wordt verzorgd en de belangstelling voor het huis al aan de eigenaar is meegedeeld, raden we je aan om liever vandaag dan morgen een voorlopig koopcontract te tekenen.
Als je nog niet weet wat een voorlopig koopcontract inhoudt, leggen we je in dit artikel in drie stappen uit wat het is en waar het voor dient.
Inhoudsopgave
1. Om te starten: wat is een voorlopig koopcontract?
Als je overweegt een woning in Barcelona te kopen, krijg je niet alleen te maken met de koopprijs van het object, maar moet je ook rekening houden met alle belastingen en overige kosten die met de aankoop van vastgoed te maken hebben. Tot die tijd kun je namelijk niet stellen dat je werkelijk eigenaar van het nieuwe pand bent.
Wanneer je zeker weet dat je het appartement wilt kopen, kun je met een voorlopig koopcontract met de verkoper overeenkomen dat het voor jou ‘gereserveerd’ wordt.
Maar wat houdt zo’n voorlopig koopcontract eigenlijk in? Het is een wettelijk document dat garandeert dat de verkoper zich ertoe verbindt het appartement aan de koper te verkopen door middel van het doen van een aanbetaling. Dit bedrag is meestal 10% van de totale waarde van het onroerend goed.
Ontdek jouw ideale woning bij ShBarcelona
In dit contract moeten beide partijen voldoen aan bepaalde verplichtingen:
- De verkoper moet, zoals we net al zeiden, de geïnteresseerde partij ervan verzekeren dat hij het eigendom aan hem of haar zal verkopen en in de tussentijd geen andere voorstellen zal aanvaarden.
- De koper gaat de verbintenis aan om het object te kopen en de bepalingen in het koopcontract na te leven.
Wat er in het voorlopig koopcontract moet staan
Afhankelijk van het soort contract dat je gaat ondertekenen (dezen zullen we in de volgende paragraaf toelichten), moet het document voorzien zijn van specifieke informatie en deze informatie moet vooraf door beide partijen geaccordeerd worden.
Het voorlopig koopcontract moet minimaal de volgende basisinformatie bevatten:
- Persoonlijke gegevens van beide partijen
- Beschrijving en identificatie van het vastgoedobject
- Definitieve prijs van het onroerend goed
- Aard van de overeenkomst (in Spanje heten deze typen: penitenciales, confirmatorias of penales)
- Wijze van aanbetaling
- Bedrag van de aanbetaling (dit bedrag wordt later verrekend met de totaalprijs)
- Gevolgen indien er contractbreuk plaatvindt
- Uiterste datum voor het passeren van de officiële akte bij de notaris
- Wie betaalt welke kosten van de (ver)koop
- Handtekening van beide partijen
2. Soorten voorlopige koopcontracten
Er zijn drie soorten voorlopige koopcontracten in Spanje om het akkoord tussen koper en verkoper te formaliseren. Elk van hen heeft verschillende gevolgen als er contractbreuk gepleegd wordt:
Voorlopig koopcontract met teruggave (van het enkele of dubbele bedrag)
In dit contract kunnen beide partijen ervoor kiezen om zich terug te trekken en er is dan – behalve de kwestie met de aanbetaling – geen aanvullende schadevergoeding van toepassing.
Indien de koper het contract verbreekt, mag de verkoper de reeds overgeboekte aanbetaling houden. Omgekeerd moet de verkoper de aanbetaling in tweevoud terugbetalen aan de koper als hij onder het voorlopig koopcontract uitwil.
Dit soort voorlopige koopcontracten komt op dit moment het meest voor bij de aankoop van een woning. De regels hiervoor zijn vastgelegd in artikel 1454 van het Burgerlijk Wetboek.
Bevestigend voorlopig koopcontract
De aanbetaling die in artikel 1124 van het Burgerlijk Wetboek wordt genoemd, wordt niet gezien als borgstelling, maar als voorschot op het totaalbedrag.
Indien het voorlopig contract echter geen doorgang vindt, zijn er geen ontbindende voorwaarden om op terug te vallen. Het contract kan niet worden ontbonden en de koop gaat door. Beide partijen kunnen het doorgaan van de (ver)koop eisen en diegene die in gebreke blijft kan zelfs aangeklaagd worden en er kan een schadevergoeding geëist worden (deze kan hoger liggen dan de aanbetaling).
Gerelateerd artikel: Wat is een vastgoed personal shopper?
Voorlopig koopcontract met schadevergoeding
In artikel 1.152 van het Wetboek van Strafrecht, wordt de schadevergoeding vastgesteld het voorlopig koopcontract door een van de twee partijen geannuleerd wordt.
De benadeelde partij kan nu twee kanten opgaan en dit betekent dat alsnog geëist kan worden dat de koopovereenkomst doorgaat.
3. Hoe wordt een voorlopig koopcontract opgesteld?
Zodra alle informatie die erin moet worden opgenomen en de wijze en hoogte van de aanbetaling duidelijk zijn, is het moment aangebroken om het juridische document op te stellen.
Wanneer de verkoop van het onroerend goed via een makelaarskantoor loopt, zal deze ook het voorlopig koopcontract opstellen. Dit betekent in ieder geval dat je je hier zelf geen zorgen over hoeft te maken.
ShBarcelona stelt het voorlopig koopcontract voor je op en fungeert als tussenpersoon tussen beide partijen, ook als het om de aanbetaling van het onroerend goed gaat en dat is zo, omdat wij het geldbedrag ontvangen en daarna rechtstreeks aan de koper overboeken.
Gerelateerd artikel: Vind je in Barcelona nog koopjes op de vastgoedmarkt?
Download een modelovereenkomst voor het voorlopig koopcontract met teruggave
Als je een voorlopig koopcontract wilt tekenen, maar geen gebruik maakt van een makelaar die voor je bemiddelt, kun je de modelovereenkomst hieronder downloaden en zelf aanpassen. Het gaat hier om het meest gebruikte model van het voorlopig koopcontract.
Download hier een model voor het voorlopig koopcontract met teruggave
Zodra de voorlopige koopovereenkomst is opgesteld, is het wel nog van belang deze met een deskundige te bespreken, want dit is vaak de enige manier om er zeker van te zijn dat alle beschreven clausules kloppen en dat beide partijen het ook eens zijn met alle informatie die erin is opgenomen, aangezien dit document later door de notaris zal worden gebruikt om de akte te passeren.
Heb jij nog vragen over het voorlopig koopcontract?