blog shbarcelona català   blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Vrije tijd en cultuur

Wat is het verschil tussen Spanje en Catalonië?

Geschreven door Jantine

De meeste mensen realiseren zich niet dat er een behoorlijk verschil is tussen Spanje en Catalonië, wanneer ze het land bezoeken. Catalonië is een autonome regio van Spanje met als hoofdstad Barcelona.

Het heeft meer dan 7,5 miljoen inwoners en ligt in het noordoosten van Spanje aan de kust van de Middellandse Zee. Catalanen zijn ontzettend trots op hun regio, aangezien ze hun eigen taal, geschiedenis en cultuur hebben. 

  • appartementen in Barcelona

 

Maar tegelijkertijd zijn de meeste mensen open en verwelkomend voor mensen van andere culturen. Ondanks het feit dat Catalonië een deel is van de Spaanse natie, zijn er belangrijke verschillen tussen Spanje en Catalonië, die ShBarcelona nader zal toelichten.

Diverse verschillen tussen Spanje en Catalonië

De taal

Catalaans is een Romaanse taal, net als Spaans, maar feitelijk ligt het Catalaans als taal dichter bij het Frans en Italiaans dan bij het Spaans of Portugees.

Het taalverschil tussen Spaans en Catalaans is voornamelijk te merken in de regio buiten Barcelona. Het is de taal die gesproken wordt in Noordoost Spanje.

spaans

Foto via Pixabay

In de stad zelf zijn de meeste mensen tweetalig en kun je zowel met Spaans als Catalaans uit de voeten. In de gebieden buiten Barcelona is Catalaans de meest gesproken taal. Er is zelfs een aparte Catalaanse vlag.

Ook in de regering van Catalonië is de voertaal Catalaans, daarentegen houden de meeste bedrijven en winkels een mix van beide aan, afhankelijk van het feit of ze lokaal zijn of ook in de rest van Spanje te vinden zijn.

Catalanen zijn immens trots op hun taal, en je zult het in de regio ook overal om je heen horen.

Dit komt voornamelijk doordat de taal onderdrukt is geweest tijdens de dictatuur van Franco (1936 – 1975) en door de vurige wens van Catalonië om een onafhankelijke staat te worden.

Gerelateerd artikel: Ontdek de provincie Barcelona

De keuken

Door de ligging aan de Middellandse Zee biedt de Catalaanse keuken indrukwekkende visgerechten en zijn groenten zoals tomaten, rode paprika’s, aubergines, champignons en artisjokken er in overvloed.

catalaanse lekkernijen

Foto via Pixabay

Echter, veel van Catalonië bestaat ook uit bergen en velden waar varkens en schapen kunnen rondlopen. Daarom bestaat de Catalaanse keuken uit een interessante mix van zeevruchten en vleesgerechten, wat ze hier “Mar i Muntanya” noemen (“zee en berg” of ‘Surf n Turf’).

De meest bekende Spaanse gerechten zijn chorizo en paella, terwijl Catalonië bekend staat om haar butifarra, een varkensworst gekruid met kaneel en fideuá, een soort vermicelli of dunne spaghetti met vis, schaaldieren en lente-ui.

Op vakantie naar Barcelona?

De tradities

Een van de grootste verschillen is de manier waarop Spanjaarden en Catalanen tegen het leven aankijken. Catalanen worden doorgaans getypeerd als hardwerkend, zakelijk en gericht op succes.

De Spanjaarden daarentegen worden meestal gezien als uitbundig, spontaan en van plezier houdend. Dit komt goed naar voren in de twee nationale evenementen van de culturen.

In een groot deel van Spanje wordt het stierenvechten nog geprezen vanwege de focus op het wilde en uitbundige gevecht. De Catalanen bundelen hun krachten liever om een castell te bouwen.

menselijke kasteelbouwers

Foto via Pixabay

Castellers is een unieke Catalaanse traditie waarbij menselijke torens gebouwd worden. In 2010 heeft deze traditie UNESCO-bescherming gekregen, waarmee het exclusief iets Catalaans is geworden.

De traditie van Castellers is het populairst in de stad Tarragona, waar wedstrijden gehouden worden om te zien wie de hoogste menselijke toren kan maken. Tijdens grote feesten zoals La Merce is het een populaire activiteit.

Het idee is om een zo groot mogelijke toren te bouwen en die vervolgens zo snel mogelijk weer af te bouwen. Hiervoor is uiteraard een grote hoeveelheid vertrouwen, concentratie en oefening nodig!

wilde ezels

Foto via Pixabay

De Catalaanse burro, de ezel, is het symbool van Catalonië. Ze gebruiken het als rivaal van de stier van Spanje. De oorsprong van dit symbool ligt bij een soort ezel dat in deze streken van oudsher voor komt. De ezel als symbool staat open voor meerdere interpretaties.

Sommige mensen zullen zeggen dat het staat voor het feit dat Catalanen harde werkers zijn, terwijl anderen zeggen dat het puur en alleen de draak steekt met de Spaanse stier.

De kunst

Catalonië in het algemeen en Barcelona in het bijzonder, worden gezien als het Mekka van de kunstenaar, met geweldige architectonische ontwerpen van Gaudí, de Gotiek en Richard Meier, een waar paradijs op aarde.

werk van gaudi

Foto via Pixabay

Madrid gaat de laatste jaren zelf een culturele opleving door, meer gefocust op de kleine kunstenaar. Het grootste verschil tussen beiden is traditionele kunst tegenover Art Nouveau.

Neem zeker de tijd om van de verschillen te genieten en geniet ook van het feit dat je jezelf in twee verschillende culturen kan onderdompelen tijdens één reis door Spanje.

Voor langere tijd naar Barcelona?

Ken jij nog meer belangrijke verschillen?

Over de auteur

Jantine

Jantine is een blogger en trendsetter en woont in Barcelona.

5 reacties

  • Guernica of het voor mijn pacifistische ziel onvoltooid schilderij
    van
    Pablo Picasso. Waarom blijft Spanje herhaaldelijk weigeren het werk
    van Pablo Picasso uit te lenen aan Baskische musea’s? Hebben de
    Basken
    dan geen recht op hun wens om Guernica tentoon te stellen en blijft
    het schilderij van Pablo Picasso daarom onvoltooid? Als pacifistisch
    kunstenaar net zoals Pablo was probeer ik met het aanklacht beeld
    Gernika Pogroms de Spaanse overheid te overtuigen in te gaan op de
    wensen van de Basken. Wat Picasso niet deed in zijn werk was het
    aanklagen van de oorzaak en schilderde juist het gevolg van de
    bombardementen op Guernica hetzij wel wondermooi in alle gevoelens
    van
    leed. Gernika Pogrom daarentegen stelt voor het zachtaardig gezicht
    van de pacifist Jezus Christus overgaand na zijn dood in een
    haatzaaiende Christendom. Al 2000 jaar vermoordt het Christendom
    onschuldige slachtoffers, pogroms op anders gelovigen, etnische
    minderheden waaronder de Basken. Franco Hitler en Mussolini,
    nationalisten met goedkeuring van de katholieke kerk zouden die
    Basken
    eens en voorgoed vernietigen. Laat het kunstwerk Gernika Pogroms een
    steun zijn voor de Basken om op hun 80 jarige herdenking 2017 op
    Guernica de Spaanse overheid toch te overtuigen Pablo’s werk één
    keer in een Baskisch musea te laten zien. Net zoals Picasso en Ik op
    weg naar Guernica’s voltooing in pacifisme dan hebben jullie echt
    iets bereikt. Kunstwerk ter beschikking.

  • Catalanen worden doorgaans getypeerd als hardwerkend, zakelijk en gericht op succes?????

    Heb 5 jaar in Vic gewerkt: corrupt, arrogant en lui is meer typerend voor de independista Catalanen…
    Wat een hypocriete corrupte bende daar en werkelijk alles is in hun ogen de schuld van Madrid! Te zielig voor woorden…

  • Ik begrijp dit artikel niet zo goed. Alsof Spanje uit 2 delen bestaat, met 2 talen, 2 keukens, 2 soorten tradities en kunst. Erg kort door de bocht. Spanje is ooit ontstaan uit een aantal koninkrijken waarbij Portugal op een gegeven moment is afgesplitst. Wat is het Spaans? Je bedoelt het Castilliaans? Daarnaast spreekt men in Galicie en Baskenland ook een eigen taal. Ook worden er nog diverse dialecten gesproken, die zodanig van elkaar verschillen, dat het bijna andere talen zijn. Ten tijde van Franco mocht in heel Spanje geen andere taal gesproken worden buiten het Castiliaans. Het Catalaans is hier niet uniek in. Ook de keuken is in alle delen van Spanje heel verschillend, iedere regio heeft zijn eigen gerechten. Noord Spanje lijkt helemaal niet op zuid Spanje of de kust. De mensen zijn anders, maar ook de natuur, het weer, de keukens, tradities en kunst. Paella daarentegen is geen Spaans gerecht, maar een typisch Valenciaans gerecht. Ook Fideua is Valenciaans, afgeleid van het woord fideo (dunne pasta). Een soort Paella met pasta/vermicelli ontstaan in Gandia een plaats in de regio Valencia. Catalonie grenst aan de Comunidad Valenciana. Waarschijnlijk is Fideua daarom in beide regio’s zo bekend. Het Valenciaans is waarschijnlijk een dialect ontstaan uit het Catalaans. Ik heb hier maar een aantal zaken uit het artikel aangehaald. Zo is er nog veel meer aan te geven waarom ‘Spanje echt niet uit 2 delen bestaat.

Laat een reactie achter